Megatrade je poduzeće osnovano 1993. god. bavi se distribucijom strojeva, opreme i sredstava za čišćenje te ima vlastiti servis za čišćenje.


(FAQ) PITANJA I ODGOVORI - Kamen


Kako odabrati granit? - Limunski test
Ovo testiranje utemeljio je M. Bertoli kako bi se ustanovilo koji je granit najpovoljniji: Uzmete krišku limuna i iscijedite na komadu granita koji želite testirati. Ukoliko se brzo pojavi tamna mrlja, odnosno brzo upije znači da je granit jako porozan i vodopropustan te ga ne bi preporučili. Ako bi to upijanje trajalo oko minute onda imate granit srednje kvalitete ili je na njega stavljena solidna impregnacija. Ako uopće ne upije, te nakon brisanja ne ostane trag imate jako dobar granit ili je premazan vrlo dobrom impregnacijom, te bi takvoga svakome preporučili.
No stanimo na trenutak!
Zašto baš sok od limuna, a ne kap obične vode?
Zato što limun (sok) sadrži vrlo jaku kiselinu, te ako je granit koji proučavate miješan sa kalcitima, nagrizla bi ga, te bi nakon čišćenja ostala matirana mrlja. U tom slučaju sigurni smo da takav kamen ne želite u vašoj kuhinji!

Mjehurići bjelog praha na kamenu
Mjehurići bijelog praha se pojavljuju na površini kamena. Takvi mjehurići nastaju zbog sitnih eksplozija unutar kristala. Ti mjehurići se teško uklanjaju. Rupe koje ostaju nakona pucanja mjehurića treba brusiti i/ili kitati

Zamuljivanje površine mramora
Nekoliko vrsta kamena ima karakteristiku zamuljivanja. Mnogi zeleni mramori su jako osjetljivi na zamuljivanje. Zašto se to događa i je li moguća prevencija? Uzrok zamuljivanja je voda. Zeleni mramor postavljen na podlogu koja se miješa s vodom ima vrlo veliku mogućnost zamuljivanja. Na pitanje kako dolazi do zamuljivanja do danas nije poznato. Lijek: Kada se mramor počne zamuljivati, to je jako teško zaustaviti. Treba pokušati pobrusiti kompletnu površinu na kojoj se nalazi, iako se često događa da ne uspije zbog vlaženja kamena prilikom brušenja. Kamen se naprosto počne ponovno zamuljivati. Prevencija: Jedini način za prevenciju je da se postavljanje vrši sa suhim podlogama kao što je epoksid. Postavljači uspješno fugiraju i zatvaraju pore epoksidom. Nipošto ne pokušavati stavljati silikon. Silikon daje isti rezultat kao i materijal na vodenoj bazi.

Zašto kamen sjaji?
Kada je kamen izgreban i mutan, očito je da nema sjaj. Tada ga treba brusiti i polirati da bi se vratio originalan sjaj? Zašto se kamen sjaji i kako vratiti izgubljeni sjaj? Svaki kamen je izvađen iz zemlje, odnosno odlomljen od veće stijene. Za vađenje i lomljenje kamena koristi se eksploziv, veliki strojevi i ostala specijalna oprema. Nakon toga slijedi rezanje blokova na tanje komade – ploče koje idu na završnu obradu: brušenje, pjeskarenje, paljenje, poliranje, ovisno u koju se svrhu koristi, te se onda izreže u manje ploče željenih dimenzija. Duboki sjaj koji vidimo na kamenu postiže se brušenjem serijama abrazivnih ploča. Postupak je vrlo sličan brušenju drveta Kamen se brusi od brusa određene granulacije pa slijede sve finiji i finiji brusevi sve dok kamen ne postane potpuno gladak. Ogrebotine koje ostavlja jedan brus uklanja onaj idući koji ostavlja finije ogrebotine, te se proces nastavlja sve dok ogrebotine ne postanu mikroskopske. Sjajnost kamena se postiže brušenjem površine dok ne postane izuzetno glatka, te dobije određenu reflektivnost. Sjaj na kamenu je zapravo produkt optike. Isti takav optički učinak možemo vidjeti na jezeru. Kada zapuše vjetar i napravi valove na površini vrlo je teško vidjeti refleksiju okoliša na površini, no dok nema nikakvog vjetra, a voda je mirna, refleksija je gotovo kao ogledalo. Zapravo, da bi se postigao duboki sjaj na kamenu, potrebno ga je precizno zaglađivati sve dok ne postane potpuno sjajan. Zvuči vrlo jednostavno, zar ne? No, nažalost to nije tako, tehnika i rukovanje opremom zahtjeva vrlo dobro znanje i uvježbanost. Ne preporučuje se za " sam svoj majstor " uratke. Da bi riješili nedoumice proanalizirat ćemo neke termine, te krenuti na put kako odabrati pravog profesionalca za kamen.

Uklanjanje mrlja s kamena
Živciraju li Vas mrlje na kamenu? Bilo kakve. Od pića, jela, boja, lakova...i svega ostalog? Uklanjanje mrlja s granita, mramora i keramike može predstavljati velike probleme. Naravno, postoje i prevencijske mjere koje možete poduzeti: Svaku mrlju treba ukloniti što je prije moguće. Najbolje je pokupiti tekućinu papirnim ručnikom, u toj fazi bitno je da se upija na papir, jer bi čišćenje spužvama i ribanje te razmazivanje moglo napraviti još veću štetu. Koristite hladnu vodu, sredstvo za pranje kamena ili neko drugo neutralno sredstvo. Postupak ponovite nekoliko puta kako biste bili sigurni da je u potpunosti očišćeno. Ukoliko i nakon toga ostane mrlja onda je već kemijski odreagiralo i oštetilo kamen. Izbjegavajte koristiti bilo kakve kemikalije dok niste sigurni koje je sredstvo najbolje jer neka od sredstava za kamen mogu miješanjem sa prolivenom tekućinom kemijski reagirati te promijeniti karakteristike i tako potpuno oštetiti površinu. Mramor, granit te neke vrste keramike su porozni materijali. Ukoliko tekućina nije brzo uklonjena ona će se upiti u pore, zadržati se, te napraviti štetu. Zato treba koristiti sredstva koja na sebe vežu prolivenu tekućinu. Takva sredstva zovemo upijači. Upijači se pojavljuju u glavnom u obliku praha koji se može miješati s kemikalijom te ju izvući vani. Potrebno je dobro paziti koje se sredstvo koristi, na kojoj je bazi i kojeg je kemijskog sastava jer se može dogoditi da sredstvo sadrži željezo, a prolivena je kiselina, tada će kiselina nagristi željezo te će se pojaviti hrđa. Najbolje je koristiti prahove namijenjene za korištenje na kamenu. Ukoliko ste u dvojbi obratite se specijalisti za kamen ili lokalnom dobavljaču kamena. Kako koristiti upijače: Prije nego što se bilo što stavi na mrlju (pod) iznimno je važno što je prouzrokovalo mrlju, na kojoj je ona bazi i kojeg je kemijskog sastava. Ukoliko ne znate obratite se stručnjacima za kamen.
Za korištenje upijača slijedite upute:
1. Očistite zamrljano područje vodom i sredstvom za kamen.
2. Malo namočite zamrljano područje, preporučujemo destiliranu vodu
3. Izaberite sredstvo koje ćete koristiti za odstranjivanje
4. Pomiješajte upijač s odabranom kemikalijom i miješajte sve dok ne izgleda kao pasta
5. Nanesite pastu na zamrljano područje, nemojte predebelo namazati jer će trebati dugo dok se sasuši
6. Prekrijte pastu s plastičnim poklopcem ili folijom
7. Pustite pastu prekrivenu 12-24 sata
8. Maknite poklopac i provjerite da li se pasta osušila, ako nije ostavite je otkrivenu dok se potpuno osuši
9. Kad se osuši uklonite pastu i isperite područje
10. Ukoliko je mrlja još uvijek postojana, ali je nekako izblijedjela, ponovite postupak sve dok skroz ne nestane, ako nikako ne ide, odustanite i obratite se stručnoj osobi ili zamijenite ploču.

Bijeli prah na podu
Na novom mramoru pojavljuje se bijeli prah, ispere se vodom ali se poslije ponovo pojavi. Što treba napraviti da nestane jednom zauvijek ?
To je problem koji se zna pojavljivati na novim mramorima. Kada se postavlja, obično se koristi ljepilo za kamen/keramiku; dok se suši vlaga sa sobom nosi soli koje se pojavljuju na površini kamena. Takvu pojavu zovemo eflorescencija. Nažalost, svaki put kada pod čistite vodom stvara se više soli. Bolje je usisavati ili tzv. suho pranje. Vremenom će najvjerojatnije sol sama od sebe nestati.

Granit ili mramor - što izabrati?
Gradite novu kuću, te želite koristiti neke vrste kamena u kuhinji, kupaonici... je li bolji mramor ili granit.
I granit i mramor se mogu upotrebljavati u kuhinji na radnim površinama. Svaki imaju i prednosti i nedostatke. Mramor je dostupan u nevjerojatno velikom broju boja, ali se vrlo lako izgrebe. Ako mislite na njemu rezati povrće ili meso, mramor je loš izbor. Granit je puno tvrđi te je otporan na grebanje i podnijet će rezanje, unatoč tome granit je dosta porozan i ako mnogo kuhate s vrućim uljima, mogao bi se lako zamrljati. Granit (i mramor) mogu biti zaštićeni od mrljanja u potpunosti ukoliko se premaže kvalitetnom impregnacijom i to obavi stručna osoba. Dakle, i granit i mramor mogu biti dobar izbor, zavisno o svrsi korištenja.

Da li je granit otporan na kiselinu?
Upozorenje: Postoji jedna kiselina koja će sigurno oštetiti površinu granita. Poznata je kao fluorna kiselina i nalazi se u odstranjivačima hrđe. Ukoliko ste koristili odstranjivače hrđe, pogledajte sadržavaju li kiselinu, ako da najvjerojatnije će trebati popravljati kamen .

Blijeđenje crnog granita
Zapravo crni granit ne bi trebao blijedjeti, ali zašto se to događa? Crni granit uvezen iz Azije ponekad je bojan uljima kako bi se zacrnila površina, te izbljeđivanje nije ništa drugo nego odstranjivanje ulja iz granita. Nažalost, jedini način popravka je poliranje površine. To može koštati.
Prije nego što kupite crni granit provjerite je li «liječen» bojanjem. Uzmite čistu bijelu krpicu, prolijte malo nitro razrjeđivača, te protrljajte. Ukoliko je krpica pocrnila kamen je bojan i nemojte ga kupiti.

Kako izabrati profesionalca za brušenje kamena?
Kako izabrati profesionalca za brušenje kamena?
Vrlo je teško neuvježbanoj osobi procijeniti stanje mramornog poda. Treba se konzultirati sa uglednijim obrađivačem mramora, postaviti prava pitanja i provjeriti referencu. Ovo vam može biti vodič za odabir pravog stručnjaka
Upošljavanje pravog profesionalca u obradi kamena može biti vrlo teško. Pažljivo čitanje ovog izvješća daje vam dovoljno znanja da procijenite o čemu vam priča profesionalac. Evo par savjeta koje morate proći prije donošenja bilo kakve odluke.
1. Prije nego nazovete bilo koju tvrtku koja se bavi obradom, raspitajte se. Propitajte vaše susjede, prijatelje, ili bilo koga tko ima mramor koji se popravljao. Tko je obavio posao, i jesu li zadovoljni? Možete čak nazvati najbližeg prodavača kamena (npr. Metalmineral-kamen) neka vam preporuči stručnjaka, oni ih poznaju vrlo dobro i mogu vam dati jako dobru preporuku, i naravno, uvijek možete uzeti u ruke oglasnik.
2. Kada pronađete nekoliko kompanija, dogovorite sastanak da procijene posao. Gotovo svaka tvrtka obavit će procjenu besplatno. Budite točni kod sastanaka jer ljudi ne vole "poljubiti" vrata. Također ukoliko netko iz tvrtke zakasni, a ne obavijesti o tome makar telefonski, budite uvjereni da nisu zainteresirani za Vas i posao koji nudite.
3. Kada vam stigne sugovornik, objasnite mu sve što vas zabrinjava, te što točno želite postići, naravno vi živite (ili radite) na tom kamenu svakodnevno, a vaš sugovornik ga vidi prvi put, stoga podijelite što je više informacija moguće. Što vidite kada operete pod? Je li vaš pod poliran? Je li impregniran ili mazan voskom? Također ako je kamen tek postavljen, trebate reći što se sve nalazi na njemu (premazi) i pod njim (na što je postavljen, bitna je i vrsta cementa ili ljepila na koji je postavljen). Svaka vaša informacija bitno utječe na izbor tehnike i sredstava kojima se obavlja posao.
4. Kada vaš sugovornik definira problem i rješenje, tražite da vam pojasni postupak, i postoji li koja druga opcija? Ponovno se vratite na odjeljak pod naslovom " Restauracija i poliranje " kako bi ste mogli točno specificirati što želite. Pravi sugovornik će vam vrlo rado odgovoriti na ama baš svako pitanje koje postavite.
5. Pregovaranje oko cijene. Među tvrtkama, bez obzira čime se bave, osobnosti su vrlo različite. Neki će pregovarati s vama, drugi će se čvrsto držati rečenog, bez obzira ako spomenete da ste u pregovorima s konkurencijom. Dobro pazite da miješate jabuke s jabukama, a kruške s kruškama, ako vam jedna tvrtka nudi samo poliranje, a druga i poravnavanje normalno je da će razlika u cijeni biti značajnija.
6. Pokušaje dogovoriti demonstraciju ili probni uzorak. Tražite da se uzorak napravi na mjestu s kojeg se dobro vidi odsjaj, tako da znate što ćete dobiti na kraju, no nemojte očekivati da će pristati raditi uzorak ako se radi o " nekoliko kvadrata " posla. (Brušenje kamena je spor i skup proces, koriste se veliki i teški strojevi tako da se nemojte začuditi ako Vam kažu da nisu zainteresirani za «tako mali posao»)
7. Tražite referentnu listu i provjerite je. Neki imaju podeblju listu u više poslova, no iznenadili bi se koliko rijetko (do nikako) se ta lista provjerava. Nazovite nekoliko ljudi ili kompanija s liste i upitajte jesu li bili zadovoljni obavljenim poslom.
8. Provjerite ima li tvrtka osiguranje, te tražite dokaz. Ukoliko se radi o većem poslu tržite osiguravajuću tvrtku u kojoj su osigurani da vam potvrde policu osiguranja, također pitajte jesu li radnici osigurani i redovno prijavljeni te koliko uopće ima prijavljenih radnika. Svaka bolja kompanija ispunjavat će sve gore navedeno. Nemojte da Vam dođu raditi na skupi kamen fušeri koji rade na crno, bude li štete (makar i nenamjerne) zapitajte se kako će te ju naplatiti. Koliko vrijedi Vaš kamen to vi najbolje znate.
9. Kada ste izabrali tvrtku koja će obaviti posao, dogovorite vrijeme početka rada. Nemojte se iznenaditi ako su nekoliko tjedana bukirani, to je dapače dobar znak.
10. Ugodno vam je u društvu sugovornika? Može biti važnije nego što možete zamisliti. Svaka tvrtka može napraviti pogrešku, čak i najbolja, no razlika između dobrih i loših je u voljnosti ispravljanja vlastitih pogrešaka.


FAQ