Megatrade je poduzeće osnovano 1993. god. bavi se distribucijom strojeva, opreme i sredstava za čišćenje te ima vlastiti servis za čišćenje.


Brušenje kamena


Postupak brušenja i poliranja kamena
Brušenje i poliranje kamena je vrlo složena i mukotrpna procedura, a svrha brušenja je davanje kamenu staklastog sjaja ali i naglašavanje ljepote kamena. Nebrušen sirovi kamen prilično je neugledan i teško ga je raspoznavati sve dok mu se brušenjem ne naglasi struktura i boja. Brušeni kamen je puno lakše održavati. Nažalost, mekše vrste kamena ( npr. mramori) se prilično brzo troše a time kamen gubi sjaj, otvaraju se pore i on u sebe upija prljavštinu. Da bi se potrošeni kamen vratio u prvobitno stanje treba ga brusiti i polirati.

Kako se to radi?
Prvo se zaštite zidovi da se ne bi zaprljali. Zatim se brusi strojevima u više faza svaki put sve finijim brusevima sve dok se ne dobije vrlo glatka staklasta površina. Brušenje kamena se vrši na mokro tako da po podu ima dosta kamenog mulja. On se tijekom rada odstranjuje usisivačima.

Kako bi bilo najbolje postavljati kamen?
Brušenje kamena - postupak Brušenje i poliranje kamena je vrlo složena i mukotrpna procedura, a svrha brušenja je davanje kamenu staklastog sjaja ali i naglašavanje ljepote kamena. Nebrušen sirovi kamen prilično je neugledan i teško ga je raspoznavati sve dok mu se brušenjem ne naglasi struktura i boja. Brušeni kamen je puno lakše održavati. Nažalost, mekše vrste kamena ( npr. mramori) se prilično brzo troše a time kamen gubi sjaj, otvaraju se pore i on u sebe upija prljavštinu. Da bi se potrošeni kamen vratio u prvobitno stanje treba ga brusiti i polirati. Kako se to radi? Prvo se zaštite zidovi da se ne bi zaprljali. Zatim se brusi strojevima u više faza svaki put sve finijim brusevima sve dok se ne dobije vrlo glatka staklasta površina. Brušenje kamena se vrši na mokro tako da po podu ima dosta kamenog mulja. On se tijekom rada odstranjuje usisivačima. Kako bi bilo najbolje postavljati kamen? Idealan pod se dobije kada se kamen obrusi odmah nakon postavljanja. Postoje dva načina: sjeverni (koristi se na sjeveru Europe) i južni (koristi se na jugu Europe). Sjeverni način je kada se polirani kamen postavi na pod i nakon postavljanja brusi. Južni način je da se na pod položi nebrušeni kamen koji se brusi nakon postave. Bilo da se koristi južni ili sjeverni postupak na podu ne bi bilo neravnina; pod bi bio ravan, sjajan i puno bolje, lakše i jeftinije bi se održavao. Kod neravnog se poda u području spojeva ploča taloži prljavština koju je vrlo je teško odstraniti pa strojno pranje poda ne daje dobre rezultate. Primjeni li se ručno pranje poda, tada enormno rastu troškovi održavanja.

Galerija


Download